22 Nisan 2009 Çarşamba

BU FİLM ÇOK KONUŞULACAK


Şehit dedenin yönetmen torunundan Çanakkale cephe gerisi ile alâkalı çok konuşulacak film geliyor. Çanakkale Gelibolu’da şehit düşen İsmail Altınata'nın yönetmen torunu ve aynı ismi taşıyan İsmail Altınata ''Çanakkale cephe gerisiyle ilgili, çocuklar üzerine çok konuşulacak bir dönem filmi yapacağız'' dedi.

Yapımcılığını Medyainnova'nın üstlendiği, yönetmenliğini İsmail Altınata'nın senaristliğini Mevlana İdris ve Erol Hızarcı'nın yapacağı ''YARIM KALAN MASAL'' isimli film Türkiye'de çekilmiş Çanakkale Savaşı ile alakalı uzun metrajlı ilk çocuk dönem filmi olmayı hedefliyor... Çanakkale Savaşına çocuk dünyasından bakıyor.

Filmde birçok ilklerin yer alacağını belirten Yönetmen İsmail Altınata , ''İlk kez Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan sanat yeteneği olan çocuklarımıza ve için de sanat hevesi bulunan ama bunu gerçekleştirme imkanı bulamayan huzurevinde yaşayan yaşlılarımızı da seyirci ile buluşturmayı hedefliyoruz.'' dedi.

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULDU

Yarım Kalan Masal isimli filmin gerçekleşmesi için çok hassas ve dikkatli davrandıklarını da belirten Altınata sözlerine şöyle devam etti: ''Çocuk ve dönem filmi yapıyoruz. O yüzden tarihçiler, pedagoglar, eğitim uzmanları gibi değişik isimlerden oluşan bir danışma kurulu oluştuırduk. Bu sinema filminin tarihi ve hissi derinliğini vermek için danışmanların görüşlerinden yararlanacağız.'' dedi.

Filmin başarılı olması için ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bilgi başvurularının da yapıldığını belirten yönetmen İsmail Altınata, ''Haziran ayında Çanakkale de çekimlerine başlamayı düşündüğümüz sinema filminin müziklerini usta aranjör Can Atilla yapacak. Eylül ayında vizyona girmesini plânladığımız filmimizin güçlü oyuncu kadrosunu önümüzdeki günlerde yapacağımız basın toplantısında açıklayacağız. Fakat bilinmesi gereken şu ki Çocuk filmi olacağı için başrol çocuklardan oluşacak. Ayrıca bu filme göstereceğimiz önem gibi teknik malzemenin de mazereti olmayacak.'' şeklinde konuştu.

FİLMİN KISACA KONUSU

1915 Çanakkale…

Bizim için olduğu kadar bütün dünya için de çok önemli bir tarih kesiti.

1915-1916’da yaşanan Çanakkale savaşı üzerine çok sayıda kitap yazıldı ve belgesel film çekildi.
Yüzbinlerin şehit olduğu bu savaş, bizim için bir varolma-yokolma anlamı taşırken, Çanakkale’ye gelen düşman güçler için de büyük bir yıkım ve travma alanı oldu. Bugün yaklaşık yüzyıl sonrasından o günlere bakarken binlerce hikaye, dram, kahramanlık, trajedi, sert gerçeklikler ve efsaneler görüyoruz.
Haziran ayında “motor” diyecek bu film ise, o dönemde cephenin çok yakınındaki bir köyde yaşayan çocukların gözünden Çanakkale Savaşına içten ve içeriden bir bakışı önceliyor.

Çocuğuna her gece masal anlatan ve ertesi gece masala kaldığı yerden devam eden bir baba, bir gün köydeki hayatının ortasına düşen bir bombanın ardından cepheye gitme kararı alıyor. Çocuk, o yarım kalan masalın tamamlanacağı anı beklerken, kalbi, ayçiçekleri, bombalar ve derin bir hüzünle sarsılmaya başlıyor.

İnsanlığın Çanakkale’de yaşadığı büyük ve tarihî savaşa çocuklardan, ayçiçeklerinden, cephedeki bir köyün sakinlerinden bakmak ve görünenleri beyazperdeye aktarmak bu filmin temel amacı.

Haber ile Alakalı Basın İletişim: 0543 803 45 45 Savaş Bey

Hiç yorum yok: