22 Nisan 2009 Çarşamba

İFSAK “Çernobil”i anıyor


22.04.2009

İFSAK, 27 Nisan’da “Çernobil’den 23 Yıl Sonra” konulu bir sinema söyleşisi düzenleyecek. Söyleşinin konuğu Korol Diker olacak. Söyleşinin ardından, Oscar ödüllü “Çernobil Kalbi” isimli belgesel film gösterilecek.

İFSAK, 27 Nisan Pazartesi günü saat 19.30’da “Çernobil’den 23 Yıl Sonra” konulu bir sinema söyleşisi düzenleyecek. Korol Diker’in konuk olacağı söyleşinin hemen arından, Yönetmen Maryann De Leo’nun “Çernobil Kalbi” adlı belgesel filmi gösterilecek. Söyleşi ve film gösterimi, İFSAK Nurettin Erkılıç Salonu’nda gerçekleştirilecek. Etkinlik, Heinrich Boll Stiftung Derneği ve Greenpeace tarafından destekleniyor.

“Çernobil Kalbi”, Çernobil’deki nükleer reaktör kazasından 16 yıl sonra radyasyonun Beyaz Rusyalı çocuklar üzerindeki etkileri hakkında bir belgesel. Film, tahliye alanına yapılan bir yolculukla, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne arabayla giderken başlıyor ve radyasyonun ülkedeki hastaneler, kanser merkezleri, yetimhaneler ve çocukların yaşadıkları veya hastalık sebebiyle tedavi gördükleri akıl hastaneleri üzerindeki görünmez etkisiyle devam ediyor.

Yönetmen Maryann De Leo, 1991 yılından beri Beyaz Rusyalı çocuklara insani yardımda bulunan “Çernobil Çocukları Projesi” adlı bir İrlanda örgütünün yöneticisiyle beraber Beyaz Rusya’nın başından sonuna kadar seyahat etti. Bir çocuk hastanesinde Dr. Nick Novick adlı Amerikalı bir kalp cerrahını ve onun organizasyonu Uluslararası Çocuk Kalbi Vakfı’nı 13 kalp ameliyatı boyunca izledi. Film, 2004 yılında En İyi Kısa Belgesel Dalı’nda Oscar ödülü kazandı.

Korol Diker kimdir?

1980 ABD doğumlu Korol Diker, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı. 2003 yılında mezun olduktan sonra çeşitli araştırma projelerinde, UNICEF’te ve daha sonra İsveç Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’nda görev yaptı. Bir yıldır Greenpeace Akdeniz’de enerji kampanyası sorumlusu olarak çalışıyor.

Maryann De Leo kimdir?

Amerikalı Maryann De Leo, bağımsız bir belgesel yapımcısı. Kendi filmlerini yönetiyor, çekiyor, raporluyor ve düzenliyor. De Leo, “Çernobil Kalbi” ile aldığı Akademi Ödülü ve 2 ulusal Emmy ödülünün yanı sıra birçok ödüle layık görüldü. Galası Amerika Film Müzesi’nde yapılan bu çalışma, New York Modern Sanat Müzesi’nde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurultayı’nda gösterildi. De Leo, “Today Show” için, Vietnam, Kamboçya, El Salvador, Küba, Guatemala, eski Sovyetler Birliği, Çin, Afganistan, Angola, Kore, Irak ve Meksika’dan uluslararası yayın yaptı. Körfez Savaşı sırasında, görüntüleri sansürden geçmeden Irak dışına çıkabilen az sayıda gazeteciden biri oldu.

www.ifsak.org

1959’da kurulan İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), Türkiye’de fotoğraf ve sinemanın yaygınlaşması, fotoğraf ve sinema üretiminin artması, yeni fotoğraf ve sinema sanatçılarının yetişmesi, fotoğraf ve sinemanın gereken saygınlığı kazanması için çaba göstermektedir. Seminerler ve atölye çalışmaları, en önemli eğitim etkinlikleri arasında yer almaktadır. İFSAK, yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarının sergilerine evsahipliği yapmakta, her ay düzenli olarak fotoğraf ve sinema amatörlerinin yanı sıra kültür-sanat dünyasından tanınmış isimlerin katıldığı söyleşiler, seminerler, saydam/dijital fotoğraf gösterileri ve fotoğraf yarışmaları düzenlemektedir. İFSAK, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun kurucu üyesidir.

tel: 0212-219 29 71
faks: 0212-224 92 80
www: www.marjinal.com.tr - www.marjinalclub.blogspot.com
e-posta: info@marjinal.com.tr
Marjinal Porter Novelli
Cumhuriyet Caddesi
El Irak Apt. 165/5
Harbiye / İstanbul
Bu bir Marjinal Servisidir. Bu tür haber mailleri almak istemiyorsaniz, lütfen habermerkezi@marjinal.com.tr adresine bildiriniz.

Hiç yorum yok: