22 Nisan 2009 Çarşamba

BU FİLM ÇOK KONUŞULACAK


Şehit dedenin yönetmen torunundan Çanakkale cephe gerisi ile alâkalı çok konuşulacak film geliyor. Çanakkale Gelibolu’da şehit düşen İsmail Altınata'nın yönetmen torunu ve aynı ismi taşıyan İsmail Altınata ''Çanakkale cephe gerisiyle ilgili, çocuklar üzerine çok konuşulacak bir dönem filmi yapacağız'' dedi.

Yapımcılığını Medyainnova'nın üstlendiği, yönetmenliğini İsmail Altınata'nın senaristliğini Mevlana İdris ve Erol Hızarcı'nın yapacağı ''YARIM KALAN MASAL'' isimli film Türkiye'de çekilmiş Çanakkale Savaşı ile alakalı uzun metrajlı ilk çocuk dönem filmi olmayı hedefliyor... Çanakkale Savaşına çocuk dünyasından bakıyor.

Filmde birçok ilklerin yer alacağını belirten Yönetmen İsmail Altınata , ''İlk kez Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan sanat yeteneği olan çocuklarımıza ve için de sanat hevesi bulunan ama bunu gerçekleştirme imkanı bulamayan huzurevinde yaşayan yaşlılarımızı da seyirci ile buluşturmayı hedefliyoruz.'' dedi.

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULDU

Yarım Kalan Masal isimli filmin gerçekleşmesi için çok hassas ve dikkatli davrandıklarını da belirten Altınata sözlerine şöyle devam etti: ''Çocuk ve dönem filmi yapıyoruz. O yüzden tarihçiler, pedagoglar, eğitim uzmanları gibi değişik isimlerden oluşan bir danışma kurulu oluştuırduk. Bu sinema filminin tarihi ve hissi derinliğini vermek için danışmanların görüşlerinden yararlanacağız.'' dedi.

Filmin başarılı olması için ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bilgi başvurularının da yapıldığını belirten yönetmen İsmail Altınata, ''Haziran ayında Çanakkale de çekimlerine başlamayı düşündüğümüz sinema filminin müziklerini usta aranjör Can Atilla yapacak. Eylül ayında vizyona girmesini plânladığımız filmimizin güçlü oyuncu kadrosunu önümüzdeki günlerde yapacağımız basın toplantısında açıklayacağız. Fakat bilinmesi gereken şu ki Çocuk filmi olacağı için başrol çocuklardan oluşacak. Ayrıca bu filme göstereceğimiz önem gibi teknik malzemenin de mazereti olmayacak.'' şeklinde konuştu.

FİLMİN KISACA KONUSU

1915 Çanakkale…

Bizim için olduğu kadar bütün dünya için de çok önemli bir tarih kesiti.

1915-1916’da yaşanan Çanakkale savaşı üzerine çok sayıda kitap yazıldı ve belgesel film çekildi.
Yüzbinlerin şehit olduğu bu savaş, bizim için bir varolma-yokolma anlamı taşırken, Çanakkale’ye gelen düşman güçler için de büyük bir yıkım ve travma alanı oldu. Bugün yaklaşık yüzyıl sonrasından o günlere bakarken binlerce hikaye, dram, kahramanlık, trajedi, sert gerçeklikler ve efsaneler görüyoruz.
Haziran ayında “motor” diyecek bu film ise, o dönemde cephenin çok yakınındaki bir köyde yaşayan çocukların gözünden Çanakkale Savaşına içten ve içeriden bir bakışı önceliyor.

Çocuğuna her gece masal anlatan ve ertesi gece masala kaldığı yerden devam eden bir baba, bir gün köydeki hayatının ortasına düşen bir bombanın ardından cepheye gitme kararı alıyor. Çocuk, o yarım kalan masalın tamamlanacağı anı beklerken, kalbi, ayçiçekleri, bombalar ve derin bir hüzünle sarsılmaya başlıyor.

İnsanlığın Çanakkale’de yaşadığı büyük ve tarihî savaşa çocuklardan, ayçiçeklerinden, cephedeki bir köyün sakinlerinden bakmak ve görünenleri beyazperdeye aktarmak bu filmin temel amacı.

Haber ile Alakalı Basın İletişim: 0543 803 45 45 Savaş Bey

İFSAK “Çernobil”i anıyor


22.04.2009

İFSAK, 27 Nisan’da “Çernobil’den 23 Yıl Sonra” konulu bir sinema söyleşisi düzenleyecek. Söyleşinin konuğu Korol Diker olacak. Söyleşinin ardından, Oscar ödüllü “Çernobil Kalbi” isimli belgesel film gösterilecek.

İFSAK, 27 Nisan Pazartesi günü saat 19.30’da “Çernobil’den 23 Yıl Sonra” konulu bir sinema söyleşisi düzenleyecek. Korol Diker’in konuk olacağı söyleşinin hemen arından, Yönetmen Maryann De Leo’nun “Çernobil Kalbi” adlı belgesel filmi gösterilecek. Söyleşi ve film gösterimi, İFSAK Nurettin Erkılıç Salonu’nda gerçekleştirilecek. Etkinlik, Heinrich Boll Stiftung Derneği ve Greenpeace tarafından destekleniyor.

“Çernobil Kalbi”, Çernobil’deki nükleer reaktör kazasından 16 yıl sonra radyasyonun Beyaz Rusyalı çocuklar üzerindeki etkileri hakkında bir belgesel. Film, tahliye alanına yapılan bir yolculukla, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne arabayla giderken başlıyor ve radyasyonun ülkedeki hastaneler, kanser merkezleri, yetimhaneler ve çocukların yaşadıkları veya hastalık sebebiyle tedavi gördükleri akıl hastaneleri üzerindeki görünmez etkisiyle devam ediyor.

Yönetmen Maryann De Leo, 1991 yılından beri Beyaz Rusyalı çocuklara insani yardımda bulunan “Çernobil Çocukları Projesi” adlı bir İrlanda örgütünün yöneticisiyle beraber Beyaz Rusya’nın başından sonuna kadar seyahat etti. Bir çocuk hastanesinde Dr. Nick Novick adlı Amerikalı bir kalp cerrahını ve onun organizasyonu Uluslararası Çocuk Kalbi Vakfı’nı 13 kalp ameliyatı boyunca izledi. Film, 2004 yılında En İyi Kısa Belgesel Dalı’nda Oscar ödülü kazandı.

Korol Diker kimdir?

1980 ABD doğumlu Korol Diker, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı. 2003 yılında mezun olduktan sonra çeşitli araştırma projelerinde, UNICEF’te ve daha sonra İsveç Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’nda görev yaptı. Bir yıldır Greenpeace Akdeniz’de enerji kampanyası sorumlusu olarak çalışıyor.

Maryann De Leo kimdir?

Amerikalı Maryann De Leo, bağımsız bir belgesel yapımcısı. Kendi filmlerini yönetiyor, çekiyor, raporluyor ve düzenliyor. De Leo, “Çernobil Kalbi” ile aldığı Akademi Ödülü ve 2 ulusal Emmy ödülünün yanı sıra birçok ödüle layık görüldü. Galası Amerika Film Müzesi’nde yapılan bu çalışma, New York Modern Sanat Müzesi’nde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurultayı’nda gösterildi. De Leo, “Today Show” için, Vietnam, Kamboçya, El Salvador, Küba, Guatemala, eski Sovyetler Birliği, Çin, Afganistan, Angola, Kore, Irak ve Meksika’dan uluslararası yayın yaptı. Körfez Savaşı sırasında, görüntüleri sansürden geçmeden Irak dışına çıkabilen az sayıda gazeteciden biri oldu.

www.ifsak.org

1959’da kurulan İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), Türkiye’de fotoğraf ve sinemanın yaygınlaşması, fotoğraf ve sinema üretiminin artması, yeni fotoğraf ve sinema sanatçılarının yetişmesi, fotoğraf ve sinemanın gereken saygınlığı kazanması için çaba göstermektedir. Seminerler ve atölye çalışmaları, en önemli eğitim etkinlikleri arasında yer almaktadır. İFSAK, yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarının sergilerine evsahipliği yapmakta, her ay düzenli olarak fotoğraf ve sinema amatörlerinin yanı sıra kültür-sanat dünyasından tanınmış isimlerin katıldığı söyleşiler, seminerler, saydam/dijital fotoğraf gösterileri ve fotoğraf yarışmaları düzenlemektedir. İFSAK, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun kurucu üyesidir.

tel: 0212-219 29 71
faks: 0212-224 92 80
www: www.marjinal.com.tr - www.marjinalclub.blogspot.com
e-posta: info@marjinal.com.tr
Marjinal Porter Novelli
Cumhuriyet Caddesi
El Irak Apt. 165/5
Harbiye / İstanbul
Bu bir Marjinal Servisidir. Bu tür haber mailleri almak istemiyorsaniz, lütfen habermerkezi@marjinal.com.tr adresine bildiriniz.

“Kurosawa - Desenler”


Basın Duyurusu
15 Nisan 2009


“Mekteb-i Sultani’den
Galatasaray Lisesi’ne Ressamlar 1868-1968”

sergilerini Pera Müzesi’nde görmek için
son günler…


Dünya sinemasının “İmparator” lâkaplı usta yönetmeni Akira Kurosawa’nın çok renkli ve eşsiz imgelem gücünün ürünü 87 desenden oluşan “Kurosawa - Desenler” sergisi ile Galatasaraylılar Derneği’nin 100. Yıl kutlamalarının son etkinliği olan “Mekteb-i Sultani’den Galatasaray Lisesi’ne Ressamlar 1868 - 1968” sergisini görmek için son günler.

Öncü, yenilikçi bir eğitim kurumunun Türkiye sanat ortamında oynadığı rolü yüz yıllık bir zaman dilimine odaklanarak akademik bir eksende irdeleyen ve Türk resminin usta sanatçılarının resimlerinden oluşan “Mekteb-i Sultani’den Galatasaray Lisesi’ne Ressamlar 1868 - 1968” sergisinde, Cihat Burak'dan Nejad Devrim'e, Nurullah Berk'den Namık İsmail'e, Selim Turan'dan Avni Arbaş'a, Feyhaman Duran'a, Yavuz Görey'e ve Fikret Mualla'ya uzanan pek çok usta sanatçının yanı sıra, mektepte bu sanatçıların hocaları olmuş Halil Dikmen, Sami Yetik, François Claude Hayette ve Viçen Arslanyan gibi ünlü ressamlar da yer alıyor. 28 ustanın 57 eserinin bulunduğu sergide ilk kez sergilenen Galatasaray Müzesi Koleksiyonu’na ait Sultan Abdülaziz portresi sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.

Samuray soyundan gelen ünlü yönetmen Akira Kurosawa’nın az bilinen bir yönünü keşfetme olanağı veren ve Paris, Le Petit Palais’den hemen sonra Türkiye'ye getirilen “Kurosawa - Desenler” sergisindeki eserler sanatçının filmleri gibi duygu yüklü.

Her iki sergi, 26 Nisan 2009 tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyarete açık olacak.



www.peramuzesi.org.tr
www.plan-pr.com


Detaylı bilgi: Birgül Şener / Plan PR (212) 211 41 00, (532) 657 78 94, birgul@plan-pr.com