5 Haziran 2008 Perşembe

3 SAAT(bir ÖSS belgeseli)


“3 SAAT” 2004 yılında ÖSS’ye giren iki milyona yakın adaydan, altısının bir yıl boyunca süren macerasını anlatan bir bağımsız bir belgeseldir.

Her yıl Haziran ayında bir Pazar günü yaklaşık bir buçuk - iki milyon genç ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) için sınıflara toplanmakta ve büyük çoğunluğunun yaşamsal önem atfettikleri, Türkiye genelinde yılda bir kez ve aynı anda yapılan üç saatlik bir sınava girmektedirler. Sınava giren öğrencilerin yalnızca %10 kadarı dört yıllık bir lisans programına girebilmekte ve istedikleri veya istemedikleri bir bölümde yüksek öğrenim hayatlarına başlamaktadırlar. Üniversiteye giremeyen adayların büyük çoğunluğu ve üniversiteye girdikleri halde girdikleri bölümü değiştirmek isteyen kimi adaylar, birden fazla kez ÖSS’ye girmek zorunda kalmaktadır.

Liseden mezun olan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun ÖSS’ye girmesi ve sınava giren adayların hemen hemen hepsinin sınav sürecini çok zor bulması, ÖSS’nin Türkiye’deki gençlerin çoğunluğu açısından çok özel bir deneyim olduğunu göstermektedir. Her sene milyonlarca aday bu üç saatlik sınava hazırlanmakta, bunun için okuldaki derslerini, uykusunu, eğlencesini, sporunu, sanatını, sosyal etkinliklerini feda ederek, önemli miktarda da para harcamaktadır. Bu üç saat artık toplumsal kültürümüzün bir parçası olmuş ve her sene ara ara gündeme gelen “değiştirilmeli” ve “değiştirilecek” söylemlerine rağmen, bir doğa kanunu gibi hep olmuş ve olacak bir olgu olarak kabul edilmiştir.

Bu belgesel adını her yıl çoğunluğu gençlerden oluşan milyonlarca insanın girdiği ÖSS’nin süresi olan ve halk dilinde daha çok “3 saat” olarak kullanılan 180 dakikadan almaktadır. “3 SAAT”te, 12 ay boyunca, 2004 yılbaşı gecesinden 2005 yılbaşı gecesine, Özel Darüşşafaka Lisesi’nden Melis, Galatasaray Lisesi’nden Çiğdem, Rüştü Akın Anadolu Meslek Lisesi’nden Derya, Vefa Lisesi’nden Edin, Yunus Emre Lisesi’nden Yunus ve Özel Semiha Şakir Lisesi’nden Mert’in hayatlarına konuk oluyoruz. Adayları birey olarak, aile ortamlarında, okullarında, dershanelerinde, ÖSS sürecinin tüm aşamalarını yaşarken ve bu sürecin sonucunda vardıkları yerlerde izliyoruz.

Adaylarımızın bir senelik yolculuğu esnasındaki hedefleri, idealleri, endişeleri, sevinçleri, hayal kırıklıkları aslında Türkiye’de ÖSS sürecinden geçmiş her bireyin yaşadıklarından çok da farklı değildir. Belgeseli izleyen seyirci, hem adayları izleyecek, hem de onların yaşamında kendinden bir parça bulacak, kendi deneyimi hatırlayacak ve belki, artık kendine sormadığı soruları tekrar sormaya başlayacaktır…

SERDAR M. DEĞİRMENCİOĞLU VE CAN CANDAN SUNAR, ORTAK YAPIMCI: GİYOTİN FİLM
DERYA AKBULAT, MELİS BİLEN, MERT DOKUR, YUNUS ŞAHİN, ÇİĞDEM USTA, EDİN ZAİM
YAPIM KOORDİNATÖRLERİ: ÇİÇEK KAHRAMAN, EMİNE YILDIRIM KAMERA VE SES: CAN CANDAN, ÇİÇEK KAHRAMAN, RAMİN MATİN, OYTUN ORGÜL

VE GÜLENGÜL ALTINTAŞ, GÜL BURSA, ASIM DEMİRAĞ, MURAT ERSOY, SELÇUK ERZURUMLU, KEREM KIRTIL,
BAŞAK MİRELİ, SEVGİ ORTAÇ, ALPER ÖZÇAKIR, NUR ÖZGENALP, ALKIM ÖZMEN, HANDE SAKARYA
KURGU: ÖZCAN VARDAR, CAN CANDAN POST-PRODÜKSİYON VE SES MİKSAJI: RAMİN MATİN, OĞUZ KAYNAK (GİYOTİN FİLM)

YAPIMCILAR: SERDAR M. DEĞİRMENCİOĞLU, CAN CANDAN, EMİNE YILDIRIM
YÖNETMEN: CAN CANDAN



Bu film
Boğaziçi Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi
İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Fonu
tarafından desteklenmiştir.


Daha fazla bilgi için:
www.3saat.net
info@giyotinfilm.com
can@cancandan.net

Hiç yorum yok: