20 Mart 2008 Perşembe

3.İpekyolu Film Festivali Yönetmeni Ezel Akay, kimdir?


1961 yılında dünyaya gelen Ezel Akay, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Amerika’da Villanova Üniversitesi’nde tiyatro öğrenimi gördü.

İFR’nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı. İFR’nin kuruluşundan bu yana, aralarında son on yılın unutulmazlarından “İş Bankası-Sağduyu”, “İş Bankası-Atatürk”, “Telsim-Çıldıran Müdür” filmlerinin ve son dönemde de “Kredi Kart-Migros”, “Mio-Türkiye’ye Doğan Temizlik Güneşi”, “Pimapen” ve “Microsoft-Korsan Yazılım” gibi son dönem filmlerinin de yer aldığı 500’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı.

1996 yılında Derviş Zaim ile “Tabutta Rövaşata” filminin yapımcılığını üstlendi. Film yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalde ödül kazanırken uluslararası alanda en çok ödül alan yerli film unvanını elde etti. Daha sonra genel yapım sorumlusu olduğu ve yönetmenliğini Yeşim Ustaoğlu’nun yaptığı “Güneşe Yolculuk” filmi Berlin Film Festivali de dahil yerel ve uluslararası birçok festivalde ödül kazandı. 2001 yılında yapımı gerçekleştirilen ve yönetmenliğini Semir Aslanyürek’in üstlendiği, başrollerini Hülya Koçyiğit, Tuncel Kurtiz ve Aykut Oray‘ın paylaştığı “Şellale” filminin de yapımcılığının yanı sıra filmde bir de rol almıştır. Ezel Akay, 2004 yılında yapımı tamamlanan Ahmet Uluçay’ın yönettiği, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde birçok ödül kazanan “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” adlı sinema filminin de genel yapım sorumluluğunu üstlendi.

Ezel Akay, 2004 yılında başrollerini Haluk Bilginer, Özcan Deniz ve Demet Akbağ’ın paylaştıkları, Levent Kazak'ın senaryosunu yazdığı, “Neredesin Firuze” filmiyle de yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı sinema filmine imzasını attı.


Filmografi:
2007 Sözün Bittiği Yer – Oyuncu
2007 Ademin Trenleri /Adam and the Devil – Oyuncu, Yapımcı
2006 Eve giden yol 1914 – Oyuncu
2005 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? – Oyuncu, Yapımcı, Yönetmen, Senarist
2005 Hırsız Var/ Robbery Alla Turca - Oyuncu
2004 Neredesin Firuze? /Where's Firuze? – Yapımcı – Yönetmen
2004 Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak Boats Out of Watermelon Rinds - Yapımcı
2001 Şellale / The Waterfall – Oyuncu, Yapımcı
2001 Filler ve Çimen /Elephants and Grass – Oyuncu
1999 Güneşe Yolculuk /Journey to the Sun – Yapımcı
1996 Tabutta Röveşata /Somersault In a Coffin – Yapımcı

Hiç yorum yok: